Papağanlar evcil hayvan olarak şimdilerde en fazla tercih edilen kuş türleri içinde yer alır. Sevimlilikleri ile herkesin ilgisini çekmeyi başarır. Konuşabilme kabiliyeti nedeni ile bir çok birinin sempatisini kazanmış olan bu kuş türünün bakımı tabi ki ki her hayvanda olduğu gibi bi hayli mühimdir.
Değerli papağan severler, papağanınızın kendini yaralamaması için tırnaklarını düzenli olarak kesmelisiniz, eğer yapamıyorsanız da bir veteriner hekimden yardım almalısınız. Zira papağanınızın tırnakları uzamışsa kendisini kaşırken yaralanabilir, bu tür tatsız durumların yaşanmaması yönünden da papağan tırnak bakımı oldukça önem taşır. Bugün siz kıymetli papağan severlere bu yazıda papağan tırnak kesimi, tırnak bakımı ile ilgili bazı tüyolar vereceğiz.Bu tüyoları dikkate aldığınızda tırnak bakımı hiç de zor bir şey olmayacak.
1. Papağan tırnak kırılması bir çok üzücü sonuca neden olabilir. Maalesef papağanlarda görülebilen can sıkıcı bir durumdur. Bu tatsız durumun yaşanmaması için yapabileceğiniz bir çok şey var. Gereken ilgi ve alakayı papağanınıza göstermeli, tırnak bakımını aksatmamalısınız.
2. Tırnakları gereğinden fazla uzamış olan bir papağan, el ve ayak kısımlarını incitebilir. Uzamış tırnaklar papağanınızın vücudunda yaralar oluşmasına neden olabilir. Tırnakları kesilmemiş olan bir sultan papağanı, çevredeki koltukları, perdeleri tırnakları ile delebilir.
3. Sultan papağanınızın tırnak bakımını önemsemeniz gerekiyor. Sultan papağan tırnak makası da tırnak bakımı için gerekli olan bir materyaldir. Eğer tırnak makası kullanamayacak ve tırnak kesimini sağlıklı biçimde yapamayacaksanız veteriner hekime danışınız. Papağan tırnak bakımı hususunda veteriner hekimler size her daim yol gösterecektır.
4. Papağanınızın kafesini minik bir ormana dönüştürmeniz bi hayli faydalıdır. Sebebi ise, papağanınızın tırnaklarını oyun yaparken sürekli olarak bir ağaç parçasının üzerinde törpüleyecek olmasıdır. Aynı zamanda da kendisini doğasında hissettiği için sakinleşecektir. Bu tarz bir yaklaşımla papağanınız tırnak kesimi hususunda sizi fazla yormayacaktır. Hem sizin hem de onun mutluluğu ve rahatı için bu durum oldukça önem taşır. Papağan tırnak bakımı bu minik orman aracılığıyla biraz daha kolaylaşacak.
5. Papağan tırnak bakımı hususunda önemle üstünde durulması gereken ayrıntı kısmı atlamamak gerekir, çünkü bu tür detaylar mühimdir.
6. Papağanların tırnaklarının olduğu kısım damarlarına fazlası ile yakın olan bir bölgededir. Bu nedenle tırnak kesiminde aşırı dikkatli olmalısınız. Derin kesmeniz durumunda papağanınızın kanaması olabilir. En sağlıklı ve tehlikesiz yöntem manikür olacaktır.
7. Papağanınız törpüyle oynamak isterse bırakın oynasın, bu onun keşfetme ve alışma sürecidir. Zaten törpüleme işlemini de genelde oyun sanır, bundan dolayı de pek bir sorun yaşamazsınız. Törpüleme sürecini hemen başlatmayın, birkaç gün papağanınızın törpüye alışmasına müsaade edin, ona zaman tanıyın.
8. Papağan tırnak bakımı zordur fakat imkansız da değildir, her zaman rahat olun, bu duruma odaklanın. Papağanınız törpüye alıştıkça papağan tırnak bakımı size de çocuk oyuncağı gibi gelmeye ekranlara gelecek.
9. Papağanlar daima sizden özel bir ilgi ister. Gerekli ilgiyi gösterdiğinizde size bağlanacaktır. Size bağlanmış olan, sakin yapılı bir papağan da tırnak kesimi hususunda fazla problem çıkarmayacaktır. Unutmamalısınız ki, hijyen her zaman mühim olan bir konudur ve papağan tırnak bakımı da bu hususta en fazla dikkat etmeniz gereken konuların başında gelir.
10. Papağan tırnak bakımı meşakkatli ve zor bir durumdur fakat gerekli noktalara dikkat ettiğiniz sürece hiçbir problemle karşılaşmayacaksınız. Eğitilmemiş papağanlar tırnaklarına dokunulmasına karşı çıkar ve problem yaratır fakat evcil, eğitimli olan papağanlar tırnak kesimi hususunda daha az sorun çıkarır.
Sutan papağanı ile alakalı ayrıntılı bilgi için Sultan Papağanı yazımızı okuyabilirsiniz.