Doğanın harika varlıkları içinde bulunan köpekler, insanlara ve çevresine olan bağlılığıyla en yakın dostlarımız içinde bulunmaktadır. Bebeklerden çocuklara, yetişkinlerden yaşlılara kadar son derece sevgi dolu olmasıyla bilinen köpekler arada bir kavgacı tavırlarıyla ürkütmektedir. Peki ya köpekler neden kavga eder? Sorusuna verilecek birden fazla farklı yanıt olabilir fakat bunun en bariz nedenleri bize konuyu anlamak hususunda yardımcı olabilir.
1. İçgüdüler
Kavga, doğal içgüdülerle birinin diğerine saldırmasıyla başlayabilir. Tıpkı biz bireylerin nedensiz yere, ortada hiçbir neden yokken diğer bir insandan elektrik alamadığımız durumlarda olduğu gibi kavga eden köpekte bir başka köpekten hoşlanmamış olabilir. Lakin doğal içgüdüleriyle hareket ettiklerinden dolayı bizlerin aksine bunu bir tehdit unsuru sayıp kavga edebilirler.
2. Alan kontrolü
Köpekler benimsedikleri alanlara tanımadıkları hayvanların yaklaşmasından hoşlanmazlar. Misal verilecek olursa buna köpeğin yaşadığı bahçe veya sokak en iyi örnektir. Çevrenizde alan kontrolü sağlamak maksadıyla kavga eden birden fazla köpeğe mutlaka siz de rastlamışsınızdır.
3. Sahiplenme
Sahiplenme içgüdüsü en yüksek hayvanlardan birisi köpeklerdir. Dostlarımız sahibini ve yiyeceğini paylaşmaktan hoşlanmaz ve bunun için çok rahat biçimde hemcinsi veya karşı cinsiyle kavgaya tutuşabilir.
4. Oyun kavgası
Bir oyunun kavgayla bitme olasılığı köpeklerde de her zaman mevcuttur. Oyun oynarken ortaya çıkabilen kavgalarda sahiplendiğiniz köpeği daha iyi tanıyacağınız için ilk kez sevgili dostunuzu kavgadan uzaklaştırmak en doğru davranış olacaktır. Lakin bu hususta da dikkatli olmak gerekir. Çünkü kavaya tutuşmuş köpekler size karşı da hırçın davranışlarda bulunabilir.
5. Aşk
Evet, erkek köpeklerin etraflarındaki dişi köpek/köpekler için kavga edebilme ihtimali kaçınılmaz olabilir. Aşkının yalnızca onunla ilgilenmesini isteyebilir ve bu kıskançlık her ana kavgaya dönüşebilir.