Akvaryumların kralı imparator cikletle tanışın. Bu ismin verilmesinin nedeni olağan üstü renk pigmentlerine sahip olması. Sarı, mavi ve kırmızı renklerin alabildiğince birbirleriyle uyumuyla adeta bir renk cümbüşüne döndüğü harika görsele sahip balıklardır. Malawi gölünün en renkli siması diyebiliriz.
Cikletlerin bütün kişiliğistik ayrıntı kısmını taşıyan ve bakıldığı akvaryumda gerçekten bütün dikkati üzerine çekmeyi başaran nadir balık çeşitlerindendir. Karma ciklet akvaryumlarında ilk göze çarpan balıklardan diyebiliriz. Kendi türleriyle uyumlu olduğu gibi diğer ciklet balığı türleri ile de ilişkileri gayet güzeldir.
Sayfa İçindekiler
İmparator Ciklet Doğal Yaşam Alanı
Malawi gölünün derinlikleride kayalardan oluşmuş ufak mağaralar ve kumların kayalarla süslendiği bölgeleri kendine yaşam alanı olarak seçmiştir. Her ne kadar akvaryumlarda barışçıl bir tür olsalarda imparator cikletler doğal yaşam alanlarında kendinden ufak balıkları avlayarak beslenirler. Kaya parçalarının üzerinde bir araya gelen yosunlar da bu ciklet türünün beslenme listesinde bulunmaktadır.
Doğal mekanlarında bulunan malawi gölü volkanik bir patlamanın sonucu tektonik olarak oluştuğu için lav kırıklarının suya salınım yaptığı zengin mineralli bir su oluşmasına neden olmuştur. Ayrıca göle dökülen derelerde mineralce zengin olduklarından su şartlarının derinliklere inildikçe daha çok sertleşmesine neden olmuştur. İmparator cikletleri için gerekli PH derecesi 7.8-8.5 arasıdır. Akvaryumlarda beslenirken de bu ph dereceleri yakalanmaya çalışmalı ve özellikle su değişimlerinde bu denge kesinlikle kontrol edilmelidir.
İlginizi çekebilir: Ciklet Balığı Bakımı Ve Özellikleri
İmparator Ciklet Türleri
Özellikle çiftleşme dönemlerinde erkek imparator cikletler dişileri etkileyebilmek için renklerini iki kat daha çok parlatırlar. Her ne kadar kendi türlerine gösterişi sevselerde karma ciklet akvaryumlarında diğer ciklet balıkları ile de çiftleşebilmektedir. Bu çiftleşmeler neticesinde güzel formlarda yeni ciklet türleri olabileceği gibi hiç göze hitap etmeyen renkleri ve forumları oturmamış ciklet türleri de çıkabilir. Bu nedenle yalnızca kendi türleri içinde üreme yapabilmelerini sağlamak imparator ciklet formunun muhafaza edilmesi yönünden en doğrusu olacaktır.
Diğer ciklet türlerinde olduğu gibi kendi türü içinde de bi hayli zengin bir alt türe sahiptir. En son yapılan doğal ortam incelemelerina göre 26 çeşit alt türü olduğu tanısı konulmuştur. Ülkemizde ciklet akvaryumlarının aşağı yukarı hepsinde bulunan bu harika ciklet türünün en fazla tercih edilen (belki de daha yaygın olduğu için olabilir) alt türleri şunlardan oluşmaktadır;
1) Sarı İmparator 2) Mavi İmparator 3) Kırmızı İmparator
Her ne kadar kendileri içinde alt türlere ayrılsada tüm imparator cikletlerin yaşama koşulları ve kişiliğistik özellikleri tamamen aynıdır. Alt türler kendi aralarında birlikte uyumlu biçimde yaşayabildiği gibi çiftleşebilmektedirler.
İmparator Ciklet Cinsiyet Ayrımı
İmparator cikletlerde dişi erkek ayırımı diğer ciklet türlerine göre daha basittir. Erkeklerin renkleri dişilere göre gözle görülür bir farkla çok daha göz alıcı, sırt ve anal yüzgeçleri daha sivri olur. Dişiler de genelde gri ve koyu renk tonlarına bürünür. Erkeklerin egemen olduğu imparator ciklet sürülerinde en göz alıcı renkli olan erkek en baskın olan erkek demektir.
Bazı zamanlar akvaryum su değeri ve kaliteli beslenme sonucu dişiler az da olsa renklenebilir. Eğer dişi erkek ayrımını göz ile başarılı bir biçimde yapamayacağınızı kafanızı yoruyorsanız ikinci ve kesin yöntem olarak anüs vent yöntemini denemelisiniz.
İmparator Ciklet Beslenme
Doğal mekanlarında daha çok ufak balık avları ve kabukçul canlılarla beslenen imparator cikletler akvaryum koşullarında aşağı yukarı bütün yem çeşitlerine uyum sağlamıştır. Bu yem çeşitliliği yelpazesini zenginleştirmek adına takviye olarak su pireleri, dondurulmuş kan kurdu ve ufak boylardakiler için artemia verilebilir.
Akvaryum suyu düzeysinin genelde orta ve dip bölümünde aktif oldukları için su da batan yemlerin tercih edilmesi gerekli. Her ne kadar protein ağırlıklı beslenme alışkanlıkları olsada bitkisel ağırlıklı yemler ve besinler imparator ciklet balığınızın sindirim sitemine iyi gelecek, onları bazı sindirimsel hastalıklardan koruyacaktır.
Yem değeri imparator ciklet balıkları içinde gerçekten fazla mühim. Açık ve kovadan bölünmüş bayatlama ihtimali olan sağlıksız yemler kesinlikle kullanılmamalıdır. 100 gram olarak kutularda satılan granül yemler balıklarınızın iç parazit hastalığına yakalanmamasına mühim ölçüde katkı sağlar. Özellikle Sera ve Tetra marka yemleri gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.
Balık sayısı yönünden kalabalık akvaryum şartlarında boyut olarak ufak olan balıklara büyüklere göre daha az yem yiyecektir. Bu nedenler balık seçimlerinizde bir birine yakın boyları tercih etmeniz akvaryumdaki huzurlu ortamın muhafaza edilmesinı sağlayacaktır.
İmparator Ciklet Üretimi
Doğal mekanlarında sürüler yahut koloniler halinde yaşayan imparator cikletler akvaryum ortamında da asla tek eş ile bakılamamalıdır. Sürekli çiftleşmeye hazır olan erkek dişiye karşı aşırı agresif tavırlar sergileyebilir. Eğer akvaryumunuzda huzur istiyorsanız 1 erkek imparator ciklete 4 dişi düşecek biçimde balık sayınızı ayarlamanız gerekir.
Erkekler üreme dönemlerinde aşırı bölgeci olabilir. Akvaryumunuzda birden fazla erkek imparator varsa baskın erkeklerle sorun yaşayacak olmalarından dolayı çekingen erkeklerin saklanabilecekleri alanlar oluşturmalısınız.
Dişiler üremeye hazır olduklarında erkek eğer kum varsa kumları taşımaya kazmaya başlar. Kendilerine ait bir çiftleşme yeri oluşturur. Akvaryumunuzda kayalarla yahut dekorlarla tünel tarzı yerler oluşturduysanız erkek imparator buralardan birini de kendilerine çiftleşme yeri olarak seçebilir.
Erkekler yuvayı bir araya getirdiktan sonra renklerini tüm ihtişamıyla açarlar ve üremeye hazır olan dişiyi yuvaya çekmeye çalışırlar. Dişi erkekle birlikte yuvaya girince yumurtaları bırakır o anda da erkek yumurtaları döller. Döllenmiş yumurtaları dişi ağzında toplar ve hemen hemen 23 gün sürecek bir kuluçka dönemi başlar.
Ağızda yumurtalarından sıyrılan yavruların yavru formuna tam anlamı ile ulaşmaları 5 gün civarı sürer. Eğer anne balık ayrı bir akvaryumda ve yalnız ise yavrularına bakacaktır. Ana tankta diğer balıklarla birlikte kalan anne, yavruları akvaryum içine salar salmaz diğer balıklar aracılığıyla yenecektir.
Ticari bir amaçla imparator ciklet üretmek istiyorsanız anne yumurtaları ağzına aldıktan 6 gün sonra yumurtları kusturup kuluçka makinasına alabilirsiniz.
İmparator Ciklet Yavru Bakımı
Tüm ciklet yavrularında olduğu gibi imparator ciklet yavruları içinde protein ağırlıklı toz yavru yemleri kullanılabilir. Lakin ilk 2 ay boyunca canlı artemia ve ardı sıra dondurulmuş kan kurtları kullanılması balığınızın gelişimi yönünden çok daha yüksek katkı sağlayacaktır.
Yavrular boylarına göre ayrı akvaryumlarda ve yemleme çeşitliliğine ayak uydurabilecek durumda olmalıdırlar. Yemlere kolay ulaşabilmeleri yönünden çok büyük akvaryumlar ve yüksek çekim gücüne sahip filtreler kullanılmamalıdır.