Ciklet balıkları akvaryum hobi dünyasın da en fazla tercih edilen balık türleri içindedır. Kendilerine has karekteristik özellikleri mevcuttur. Su şartlarına dayanıklılığı ciklet balıklarını diğer akvaryum balıklarının bir tık önüne geçirmektedir.
Görsel olarak göz zevkine uygun anatomileri bulunan ciklet balıklarının farklı renklere ve desenlere ait yüzlerce çeşiti bulunmaktadır. Bu kadar çeşitliliğe rağmen ciklet balıklarının yaşama şartları hemen hemen birbiri ile aynıdır.
Anavatanları Afrika ve Güney amerika kıtasıdır. Günümüzde yerli üretimcilerin gözdesi olan ciklet balıklarının bazı türleri ithal olarakta ülkemize gelmektedir. Canlı balık ithalatında dünya devi olan Thailand ciklet balığı ithalatında da yine ilk sıralardadır.
Tüm pet shoplarda bulabileceğiniz ciklet balıkları kendi türleri ile birlikte uyumlu yaşar. Ciklet balıkları ile canlı doğuran türleri aynı akvaryumda bakılmaz. Ciklet balıkları daha sert bir yapıya sahip oldukları için canlı doğuran türleri yerler.
Erkek ciklet balıkları dişilere göre daha renklidirler. Bazı türlerinde aşağı yukarı aynı renklere sahip olabilirler. Akvaryum su koşullarının değeri ve çiftleşme dönemlerinde erkek ciklet balıkları dişileri etkileyebilmek için tüm ihtişamı ile renklerini gösterir.
Dişiler 5-6 aylık olduklarında üremeye hazır olurlar. Erkekler üremek için daha erken hazırdırlar. Ağızda kuluçka yaparlar ve kuluçka süreleri türlere göre biraz değişiklik gösterse de genelde 28 gün civarındadır. Yumurtadan çıkan ciklet balığı yavruları anne ağzında 3 gün geçirdikten sonra anneleri aracılığıyla dışarı bırakılırlar.
Su şartları ciklet balıkları içinde çok mühimdir. Çok yüksek PH derecelerine ayak uydurabilseler de 7.5 civarında bir PH düzeysi ciklet balıklarınız için yeterli olacaktır.
Ciklet balıkları doğal mekanlarında kayaların ve kumun hakim olduğu bir habitatta yaşarlar. Dekor olarak bitkilere pek uyumlu değildir. Bitki akvaryumlarında bitkileri yiyebilir yada sabitlenmiş bitkileri yerlerinden sökebilir.
Sayfa İçindekiler
Ciklet Balığı Türleri
Desenlerine ve renklerine göre ciklet balıkları kendi aralarında türlere ayrılır. Bu türler kendi aralarında barışçıl ve uyumlu yaşar. Ciklet balığı akvaryumlarında kavgaların ve ölümlerin önüne geçmek için balıklarınız boyları birbirine yakın olmalıdır. Büyüklü ufaklü olarak aynı akvaryumda bakılan cikletler aynı türe mensup olsalar bile akvaryum içinde ufak olanları ya rahat bırakmayacaklardır yada öldüreceklerdir.
Ciklet balığı tüleri şunlardan oluşmaktadır :
- Malawi cikletleri
- Tanganyika cikletleri
- Madagaskar cikletleri
Malawi Cikletleri
İsimlerini geldikleri göl olan Malawi Gölü’nden almışlardır. Kendi aralarında renkleri ve desenlerine bağlı olarak tür değişiklikları gösterir. Malawi cikletleri kendi türleri içinde uyumlu olarak yaşadıkları gibi diğer ciklet balıkları ile de uyumlu yaşarlar. Akvaryum hobiciliğinde en popüler balık türüdür.
Malawi cikletlerini ülkemizde aşağı yukarı bütün pet shop marketlerinde bulacaksınızdır. Genel olarak en fazla bilinen türleri şunlardan oluşmaktadır :
- Sarı prenses
- Yunus ciklet
- İmparator ciklet
- Yaşayan kaya Ciklet
- Ahli ciklet
- Paslı ciklet
- Demasoni ciklet
Sarı Prenses
Malawi ciklet türleri içinde şüphesiz en popüler olan sarı prenseslerdir. Erkek sarı prensesler dişi sarı prenseslere göre daha iri boydadır. Dişiler 7 cm boyuna ulaşırken erkekler 10 cm boyuna ulaşabilir.
En barışçıl ve uyumlu ciklet balığı türleri içindedır. Karma ciklet akvaryumların da gönül rahatlığı ile beslenebilir. Çiftleşme dönemlerinde agresifleşebilirler. Erkekler dişileri etkilemek için renklerini gösterir. Koloni olarak beslenmesi daha uygundur.
Sarı prensesler de erkek ve dişiler birbirine çok benzemektedir. Boyutlarından yahut renklerinden cinsiyet ayırımı yapmak bi hayli zordur. Genel olarak erkeklerin sırt yüzgeçlerinde siyahlık ve anal yüzgeçlerin şekli ile cinsiyet ayrımı yapılabilir.
Ciklet balıklarının genelinde olduğu gibi sarı prensesler de hem etçil hemde otçul olarak beslenir. Proteinsel ve bitkisel yemler dengeli olarak verilmelidir. Aksi durumda balığınızda aşırı proteine bağlı olarak hastalıklar meydana gelir.
Bu balık türü ile alakalı ayrıntılı bilgi için Sarı Prensesler yazımızı okuyabilirsiniz.
Yunus Ciklet
Anavatanı Malawi gölü olan bu ciklet türünün kendine özgü bir kafa yapısı mevcuttur. Baş kısmının üzerinde bir yağ bezesi mevcuttur. Bu yağ bezesi ve ağzının yapısı ile şişe burunlu yunus balığına bezediği için bu ismi almıştır. Yaklaşık 25 cm boyunu ulaşabilirler. Bu nedenle akvaryum hacmi olarak büyük litreli tanklarda bakılmalıdır. Karma ciklet akvaryumlarında kendi boyutlarına yakın olacak biçimde diğer ciklet türleri ile beslenebilir.
Çok eşli ciklet türleri içindedır. 1 erkek yunus ciklet balığına en az 3 dişi olacak biçimde beslenmesi uygundur. Koloni şeklinde beslenmesi üretimi amacında olanlar için daha uygundur. Normalde bölgeci balıklar değildir. Sadece çiftleşme dönemlerinde bölgecilik yaparlar. Erkekler çiftleşme dönemlerinde bi hayli agresif olurlar.
Yunus cikletlerde erkek ve dişi aynı renktedir. Her iki cinsinde kafasında çıkıntı olabilir. Bu nedenle cinsiyet ayırımı bu kriterlere göre her zaman olmaz. Erkekler dişilere göre daha iridir. Gövdelerinde hemen hemen 5-6 adet çizgi bulunur. Dişiler erkelere göre daha ufaktür ve gövdelerinde siyah benekler bulunur.
Bu balık türü ile alakalı ayrıntılı bilgi için yunus ciklet balığı yazımıza inceleyebilirsiniz.
İmparator Ciklet
İmparator cikletler malawi gölünün en güzel renklere sahip ciklet çeşitlerindendir. Kırmızı mavi ve sarı renklerin adeta patlaması ile muhteşem formlara sahiptir. Doğal mekanlarında sürü halide yaşadıklarından akvaryumlarda da çok sayıda dişi ve bir kaç erkek şeklinde bakılmalıdır.
Diğer cikletlere göre daha uysal yapıları olmasına rağmen bölgeci bir ciklet türü olduğunu söylemek gerekir. Agresif ciklet türleri ile birlikte bakılmamalıdır. Kendi türü içinde birden çok alt türü bulunmaktadır. Ülkemizde ve dünya çapında en fazla talep gören cinsleri sarı imparator, mavi imparator ve kırmızı imparatordur.
Boyları 10cm ile 18 cm içinde değişiklik gösterebildiği için litre yönünden büyük litreli akvaryumlarda beslenmelidir. Minimum 250 litrede bakılmalıdır. Sayı arttıkça yada karma bir ciklet akvaryumunda beslenmek istenirse 400 litre civarında bir akvaryuma ihtiyaç mevcuttur.
Doğal mekanlarında etçil olarak kabukçul canlılarla beslenen imparator cikletler akvaryumlarda da etçil olarak beslenmelidir. Akvaryumlarda bitkilere zarar vermeyeceği için bitkili tanklarda tercih edilebilir.
Bu balık türü ile alakalı ayrıntılı bilgi için imparator ciklet balığı yazımıza inceleyebilirsiniz.
Yaşayan Kaya Ciklet
Yaşayan kaya ciklet balığı bi hayli büyük boyutlara ulaşabilen bir ciklet türüdür. Yaklaşık 25 cm boya ulaşabilir. Eğer iyi bakılırsa 10 sene hayatta kalabilir. Sarı, gümüş ve mavi renkli gövdesinin üzerinde kahverengi yahut siyah renkli benekleri mevcuttur. Bu özelliği onu doğal yaşamında çok iyi kamufle etmektedir. Agresif ve avcı olmasına rağmen kendi türü ile barışçıl olarak yaşar. Çok eşli bir ciklet türü olan yaşayan kaya cikleti bir erkeğe en az dört dişi olacak biçimde beslenmeleri gerekir.
Küçük boylardayken 200 litre bir akvaryumda bakılabilir. Lakin boyu büyüdüğünde en az 550 litre bir akvaryumda bakılmalıdır. Su değerinde bazı noksanlıkler olsa da yaşamaya devam edebilir.
Bazı zamanlar akvaryum tabanında yan yatarken gözlemleyebilirsiniz. Ölü taklidi yaparak avının kendisine yakınlaşmasını bekler. Ağzına sığabilecek boyutta bir balık yaklaştığında seri bir hamle ile avını yakalar.
Bakılma zorluğu orta düzeydir. Hem etçil hem otçul ciklet türüdür. Küçük boyda canlı yem olacak balık türleri ile beslenebilir. Bload hastalığına yakalanmaması için bitkisel yemler ile de takviye yapılmalıdır.
Ahli Ciklet
Ahli cikletler agresif olamayan barışçıl geçinen bir ciklet türüdür. Doğal mekanlarında daha çok kumluk alanları mesken edinir. Küçük kaya parçalarının içinde gizli tutulan ufak balıkları yakalar. Her ne kadar etçil olarak görülse de kayaların üzerindeki yosunları da yerler.
Bakımı diğer cikletler gibi kolay olduğu için akvaryum hobisine yeni başlayanlar için tercih edilebilecek bir ciklet türüdür. Karınları şişene kadar yem yiyebilirler. Bu nedenle çok yem verilebilir fakat balığın kapasitesini aşmayacak ve suyu kirletmeyecek düzey de olmalıdır. Protein ağırlıklı yemler tercih edilsede balığınızın sağlığı için bitkisel yemler takviye edilmelidir.
İdeal akvaryum litresi 180 litredir. Balık popülasyonu yada büyüklüğüne göre 350 litrelik akvaryumlarda tercih edilebilir.
Dişileri gümüş veya solgun mavi renklidir. Vücutlarında dikey çizgiler mevcuttur ve erkeklere göre daha ufaklerdir. Erkek ahli cikletler bir yaşına geldiğinde göz alıcı mavi renge bürünür ve zamanla sırt kısımları göz alıcı beyaz renk alır. En fazla 16 santimetre boyunda olurlar.
Paslı Ciklet
1970’li senelerın sonunda akvaryum hobi dünyasına kazandırılmış bir ciklet türüdür. Üyesi olduğu Iodotropheus cinsinden akvaryum hobisine giren başka ciklet türü yoktur. Karma akvaryuma uyumlu balıklardır. Yanların da aşırı agresif balıklar ile bakılmamalıdır. Bölgeci balık türleri içindedır. Bir akvaryumun içinde birden fazla erkek ahli ciklet bulundurmak erkekler içinde kavgaya neden olacaktır. Bu nedenle bir erkek ahli için dört dişi ahli bulundurmak akvaryumun huzuru yönünden mühimdir.
Ahli cikletlerde cinsiyet ayırımı yapmak çok zordur. Hemen hemen erkek ve dişi ahliler aynı formlara sahiptir. Erkekler dişilere göre daha iri ve renkleri biraz daha belirgin olur. Dişilerden ziyade erkeklerde anal yüzgeçte yumurta beneği daha fazladır.
Akvaryumların orta ve alt kısımlarında yüzerler. Bload hastalığına yakalanma oranı en yüksek ciklet türüdür. Proteinsel yemler verilsede bitkisel ağırlıklı beslenmelidir. Haşlanmış sebzeler ve bitkisel ağırlıklı suprilina yemleri beğenerek tüketirler.
Demasoni Ciklet
Ciklet dünyasının en nadir bulunan malawi gölü ciklet balığıdır. Gösterişli renkleri ve çok büyümeyen boyutları nedeni ile hobicilerin tercih ettiği balıktır. Akvaryum hobisinde biraz daha deneyim kazanmış bireylerin bakabileceği bir türdür. Koloni halinde yaşarlar. Dişi sayısı erkek sayısından her zaman fazla olmalıdır.
Doğal mekanlarında saklandıkları için akvaryum içinde de dekor olarak saklanabilecekleri yerler yapmanız demasoni balığınızın stresini azaltacaktır. Yaklaşık 7.5 cm boyuna erişirler. Erkekler dişilere göre daha göz alıcı renklere sahiptir. Erkek ve dişi ayrımı zordur.
Akvaryum litreniz en az 150 litre olmalıdır. Besleyeceğiniz akvaryum boyutuna göre en az 8-10 arası adetlerde beselenmelidir. Agresif balıklar olduğu için erkek demasoni balığının diğer balıklar üzerindeki stresini azaltacaktır.
Tanganyika Cikletleri
Tanganyika gölü Afrikanın en büyük gölüdür. Uzunluk yönünden dünyanın ilk 3 gölünden biridir. Su sıcaklığı ve ekosistemi hiç bir zaman değişmemektedir. Normal şartlarda 21.3 – 21.4 olan su sıcaklığı küresel ısınmayla birlikte 24 dereceye kadar çıkmıştır.
Böylesine büyük ve yüzseneler boyunca tüm su şartları hep aynı kalmış bir göl içinde binlerce tür balık ve ekosisteme ev sahipliği yapmaktadır. Diğer göllerden daha az ciklet türü barındırmasına rağmen genetik ve morfolojik olarak en çeşitli ciklet türüne sahiptir.
Tanganyika gölü içindeki balık türlerinin %80 i bu göl dışında hiç bir gölde bulunmamaktadır. 250 çeşit ciklet balığı çeşiti bulunmaktadır. Bünyesinde barındırdığı balıklar bu gölün şartlarına ayak uydurabilmiş ve göle özel olarak evrimleşmiştir.
Su PH ı diğer göllere göre çok yüksek olduğundan akvaryumlar içinde bakılması bi hayli zor balıklara ev sahipliği yapmaktadır. Genelde ülkemizde tanganyika cikletleri tercih edilmez.
Tanganyika cikletleri genelde kabukçul canlılardır. Göl diplerine yakın yerlerde arada bir de kıyı kesimlerinin suları çok sığ bölgelerinde yaşarlar. Kumların içine gömülen balıkların hemen hemen oksijensiz olarak yaşadıkları görülmüştür. Bunun nedeni halen bilinmemektedir. Tanganyika gölünde en ufak boyutlara sahip ciklet türleri yaşamaktadır. Yetişkin boyutları 2-3 cm civarındadır.
İlginizi çekebilir : Canlı doğuran balıklar
Madagaskar Cikletleri
Madagaskar cikletlerinin anavatanı Afrikadır. Çok değişken su koşullarına ayak uydururlar. 12 derece sularda yaşayabildikleri gibi 40 derecelik sularda da yaşayabilmektedirler.
Ülkemizde ve dünya çapında çokça tercih edilmez. Ömürleri 10 yıla kadar çıkabilir. Akvaryumlarda en minimum şartlarda dahi hayatta kalabilirler.
Beslenme türleri hem etçil hem otçuldur. Kendinden ufak balıkları avlarlar. Doğalarında daha çok etçil beslenseler de bitkisel ağırlıklı yemlerle akvaryum şartlarında hastalıklardan korunurlar.
Ülkemizde tercih edilen Madagaskar cikleti paratilapia polenidir. Oldukça agresif olan bu tür kendi türleri ile bile anlaşamayabilir. Başka hiç bir tür balıkla aynı akvaryumda bakılamamlıdır. Dişiler erkeklerinden daha agresif olabilir. Üreme dönemlerinde büyük çaplı strese girebilir ve eşler birbirini öldürüne kadar durmayabilir.
Ciklet Balığı Yemleri
Ciklet balıkları doğaları gereği hem etçil hemde otçul olarak beslenmektedirler. Akvaryum şartlarına ayak uydurmuş ciklet balıkları için doğal mekanlarına uygun olacak biçimde protein ve bitkisel katkılı yemler üretilmiştir.
Akvaryum ve pet shop piyasasında onlarca marka yem bulunmaktadır. Her balıkta olduğu gibi ciklet balıklarının sağlıkları ve formları yönünden onlar için en uygun yemler tercih edilmelidir.
En İyi 5 Ciklet Yemi
Ciklet balıkları suyun orta ve alt bölümünde yüzdükleri için alacağınız yemler suyun yüzeyinde kalmamalıdır. Balıklarınızın yeme rahat ulaşabilmeleri için yemlerinizi granül yemler tarzında almalısınız.
Balıklarınız iştahla yiyeceği yemler ve balığınızın huzuru yemlerin değerine göre değişir. Sizde balıklarınızın mutluluğunu istiyorsanız onlara uygun yemler ve gerekli gıdalarla daha sağlıklı ve uzun ömürlü yaşamalarını sağlayabilirsiniz.
1. Sera Granured Ciklet Yemi
Kullanma talimatı : Günde bir veya iki kez, yalnızca balıklarınızın kısa bir sürede yiyebileceği kadar besleyin.
İçindekiler : balık unu (%26), mısır nişastası, buğday glüteni, buğday unu, buğday tohumu, krill (%2), balık yağı (oradan %49 omega yağı asitleri), gammarus, mannoz oligosakkaridler (%0,4), bira mayası, spirulina, yeşil kabuklu midye unu, Haematococcus yosunu, sarımsak.
Analitik bileşenler : Ham protein %46,5, Ham yağ %8,2, Ham lif %3,3, Nem %5,0, Ham kül %5,3.
2. Sera Granugreen Bitkisel Ciklet Yemi
Kullanım talimatı : Günde bir veya iki kez, yalnızca balıklarınızın kısa bir sürede yiyebileceği kadar besleyin.
İçindekiler : Buğday unu, balık unu, buğday tanesi, buğday nişastası, spurilina, ıspanak, ısırgan, ringa yağı, balık yağı.
3. Tetra Cichlid Sticks Ciklet Yemi
Kullanım talimatı : Günde bir veya iki kez, yalnızca balıklarınızın kısa bir sürede yiyebileceği kadar besleyin.
İçindekiler : Buğday unu, balık unu, buğday tanesi, buğday nişastası, suprilina, ıspanak, ısırgan, ringa yağı, balık yağı, Obsabüje suprilina yosunu içerir
Analiz Değerleri : Protein 38,3 % – Yağ 6,1 % – Fiber 3,9 % – Kül 9,5 % – Vitamin A 30.000 I.E. – Vitamin B1 30 mg – Vitamin B2 90 mg – stabil Vitamin C 550
4. Tetra Pro Algea Crips Bitlisel Ciklet Yemi
Kullanım Talimatı : Günlük olarak 2 – 3 kez balığınızın kısa bir zaman zarfında tüketebileceği miktarlarda verilmesi tavsiye edilir.
İçindekiler : Balık ve balık ürünleri, bitkisel protein ekstraktı, tahıllar, maya, deniz yosunu (spirulina), yağlar, yumuşak ve kabuklu deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, şeker, bitkisel orjinli ürünler, lesitin, sitrik asit, karnitin, doğal renklendirici ve koruyucular.
Analiz Değerleri : Protein %46, Yağ %12, Lif %3, Kül %11, Nem %9
5. Dajana Cichlid Sticks
Kullanım Talimatı : Günlük olarak 2 – 3 kez balığınızın kısa bir zaman zarfında tüketebileceği miktarlarda verilmesi tavsiye edilir.
İçindekiler : Balık ve balık ürünleri, tahıl, kuru maya, sebze protein konsantreleri (bitkisel protein), Kabuk, yosun, omega-3 yağ, lesitin.
Analiz Değerleri : Protein %40,8 Yağ %6
Ciklet Balığı Nasıl Çiftleşir
Ciklet balıklarının hepsi yumurtlama ile çoğalmaktadır. Su şartlarının değeri ve bulundukları ortamdaki stres durumu ciklet balıklarının yavrulama sürelerini etkiler. Erkekler her zaman üremeye hazır olaması nedeni ile akvaryumun huzuru için mutlaka dişi sayısı erkek sayısından fazla olmalıdır.
Ciklet balıkları iki türlü yavrulama yapar ;
- Ağızda kuluçka ile yavrulama
- Akvaryum içinde kuluçka ile yavrulama
Ağızda Kuluçka ile Yavrulama
Ciklet balık türlerinin çoğu bu yöntem ile yavrularlar. Dişi çiftleşme dönemine girdiği zaman yumurtaları olgunlaşır. Erkek dişiyi akvaryumdaki diğer balıklarlardan ayırıp mülayim bir yere doğru çeker. Birbirlerine ters paralel olacak biçimde dönmeye başlarlar. Dişi yumurtaların bir kısmını bırakır ve döner , erkek yumurtayı döller ve döner, en son dişi yumurtaları ağzına alır ve bir miktar daha yumurta bırakır. Yumurtalar ve bu enteresan dans sonlandığı zaman çiftleşme sona ermiş olur.
Yavrular hemen hemen 28 gün sonra anne ağzının içinde yumurtalarından çıkarlar. Anne yavruları koruma iç güdüsü ile 3-5 gün süre ile ağzından dışarı bırakmaz. Yavrular diğer akvaryum canlıları gibi keseli doğarlar ve keselerinden kurtulup serbest yüzüşe hazır olana kadar annelerinin ağzında yaşarlar.
Anne balık hem kuluçka zamanında hemde yavruların çıktığı ilk günler fazla yem yiyemez. Bu nedenle yavrulama yapmış anne balığı üreme sonunda ayrı bir akvaryumda özel besiye almak anne balığın sağlığı ve gelişimi için daha iyi olacaktır.
Ciklet Balığı Kusturma
Çiftleşmeyi tamamlamış ve ağızda kuluçka yapan ciklet balığının kuluçka süresi 28 gün civarıdır. Bu zamanda dişi normal zamana göre daha stresli olur. İlk kez yumurtlayan bir dişi stres sonucu yumurtaları ağzından dökebilir yada yiyebilir. Bu nedenle ilk kez dişinizin sağlığı ve yumurtanın verimi için ağzını yumurta doldurmuş balığınızı ayrı bir akvaryuma almalısınız.
Ağzında kuluçka dönemini bitirmiş ciklet balığınızın nefes alma aralıklarında ağzını açtığı zaman yavruları görmeniz olabilecek olacaktır. Yavrular iki biçimde anne ağzından çıkabilir. Birincisi doğal yöntem olan annenin kendi isteği ile yavruları akvaryum içine bırakmasıdır. İkincisi ise balığınızı elinize alıp yavruları akvaryuma bıraktırma ( kusturma ) ile yavruların akvaryuma bırakılmasıdır.
Çoğunlukla yanıltan kuluçka süreleri kusturma yapılırken halen yumurtadan çıkmamış yavruları anne ağzından dışarı çıkartma ile sonuçlanabilir. Böyle zamanlarda yumurtaları kuluçka makinasına almanız gerekmektedir.
Akvaryum İçinde Kuluçka ile Yavrulama
Ciklet balıklarının bir diğer yavrulama şekli akvaryumun içinde kuluçka ile yavrulamadır. Balığınızın akvaryum içine yumurtlayacağını kumları kazmasından, taşları oynatmasından yada belirli bir bölgeyi kendine yer edinmesinden anlayabilirsiniz.
Ciklet balıkları her ne kadar çok eşli olsalarda çiftleşmeyi aynı anda yalnızca bir dişi balık ile yaparlar. Önce dişi yumurtlama için uygun bir zemin bulur. Dekoratif taşlar, akvaryum taban yüzeyi yada sizin koyacağınız bir tabak olabilir. Uygun zemine dişi yumurtalarını dizer. Erkek ciklet balığı da belirli periyotlarla yumurtaları döller. Döllenen yumurtaların 1 hafta içinde yumurta formundan yavru balığa geçiş evresinde kuyruk ve baş kısımlarının çıktıklarını gözlemleyebilirsiniz.
Ciklet Balığı Akvaryumu
Ciklet balıkları bulundukları göllerde kayacıl olarak bilinir. Kendine ufak balıklarla beslenmesinden ziyade dişli balıklar oldukları için kayaların üzerindeki yosunlarla ve diğer canlılarla beslenirler.
Ciklet balığı akvaryum kurulumunda dikkat etmeniz gerekenler ;
- Akvaryumunuz en az 200 litre olmalıdır. Daha büyük bir akvaryum tercih edilebilir fakat daha ufak bir akvaryum ciklet balıkları için uygun olmaz
- Ciklet balıkları için akvaryumun içinde gizlenme alanları oluşturulmalıdır. Doğal yaşamlarında olduğu gibi kayalarla, doğal taşlarla ve dekorlarla bu alanlar oluşturulmalıdır. Suya salınım yapmayacak akvaryum dekorlarıda kullanılabilir.
- Akvaryum dizaynı oluşturulduktan sonra çeme suyu ile dolduruyoruz ve 100 litreye 1 yemek kaşığı olacak biçimde kaya tuzu yada iyotsuz tuz kullanıyoruz. Isıtıcımızı 27 dereceye ayarlayıp suyu ısıtıyoruz.
- 5 gün boyunca filtreler aktif olacak biçimde akvaryumumuzu aktif hale getiriyoruz. Eğer bakteri kültürümüz var ise bakteri oluşumunu hızlandırmak için gösterilen ölçek ile ekleme yapıyoruz. Bakteri kültürümüz yok ise eklemek şart değil.
- 5. günün sonunda balıklarımızı sıfır su olduğu için alıştırmadan direk ekleme yapabiliriz.