Akvaryum camiasının duruşuyla, endamıyla en asil balıklarından birisi olan betalar, ülkemizde bi hayli geniş takipçiye hitap eder. Kendi türü ile bu kadar anlaşamayan başka bir balık türü (flowerhornları saymazsak) belki de yoktur. Her ne kadar kendi türleri ile geçinemeseler de bazı balık türleriyle araları gayet iyidir aslında. Sanki her an kavga edecekmiş gibi tetikte olan bakışları, ağır abi yüzüşleri akvaryumda her an bir sorun çıkacak hissi verir insana…
Yüzlerce çeşit renkleri ve formu olan beta balıklarını, aşağı yukarı bütün pet shoplarda görmeniz olabilecekdür. Dikkat ettiğiniz üzere çok ufak hacimli akvaryumlarda yada bardaklarda sergilenir. İlk bakışta herkesin bu konuya olumsuz yaklaşması gayet normal. Lakin çok büyük hacimli akvaryumlarda da olsalar hareket etmeyi sevmediklerinden yine akvaryumun bir köşesinde sakince duracaklardır.
Beta balığı alınırken önemle üstünde durulması gerekenler;
- Beta balığınızın tüm kuyruk ve yüzgeçlerinin tamamen açık olması, sağlıklı bir balık olduğu manasına gelmektedir. Yere sinmiş, pek hareket etmeyen bir balıkta bir çok hastalık olabilir.
- Balığınızın gözlerini kontrol etmelisiniz. Çok ufak ve koyu renkli gözleri olduğu için fungus yada göz körlüğünü farketmeyebilirsiniz.
- Kuyruğu yıpranmış yada parçalanmış olmamalı. Belkide bir deri hastalığı geçiriyor olabilir.
- Yüzüşünde herhangi bir anormallik olmamasına ve karın bölgesinin içeri çökük olmamasına dikkat etmelisiniz.
- Betanın birden çok formu olduğunu, aldığınız betanın taşıdığı genleri iyi olarak yansıtıp yansıtmadığına karar vermelisiniz.
Sayfa İçindekiler
Beta Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?
Beta akvaryumları deminde söz ettiğimiz gibi bi hayli ufak hacimlere sahipler. Labirent solunum sistemli balık oldukları için çok asgari koşullarda dahi hayatta kalabilmekteler. Herhangi bir filtrasyon sistemi olmadan, ısıtıcı takmadan veya suya oksijen vermeden bir bardakta dahi beta balığı bakılabilir.
Tavsiyemiz yine de nano tank olarak tabir ettiğimiz tarzda bir akvaryum seçmeniz daha iyi olur. Kare şekilinde 10-15 litre arası hacme sahip olan bu akvaryumların, hiç değilse birkaç dekor işlemi yapılarak göze güzel görünmesi sağlanır. Akvaryum dekorunun komple akvaryumu kaplayacak, balığın yüzme alanını işgal edecek bir dekor değil de, sadeliği bozacak biçimde az ve yeterli olması gerekli.
Bitkili akvaryumlara gayet iyi uyum sağladıkları gibi kayalı akvaryum dekorlarına da uyumludurlar. Bitkili akvaryumlar doğal yaşam alanlarına daha yakın olduğu için tercih edilmesi daha uygundur. Geniş yapraklı bitkiler, su yüzeyi bitkileri yada sık yerleştirilmiş bitkiler beta balığı için tam bir yaşam değeri sunacaktır.
Diğer balıklardan belki en enteresan olan özelliği gün içinde adeta yorgun düşmüşçesine dinlenmeleri olabilir. Doğal mekanlarında suyun en sığ olduğu bölümünde kumların ve yaprakların üzerinde uyuyarak zamanını geçirir. Bazı günler bütün günlerini bu biçimde geçirebilirler. Bundan dolayı akvaryumda en azından 1 adet catappa yaprağı bulundurmanız balığınız için yararlı olacaktır.
Beta Balığı Nasıl Beslenir?
Beta balıkları bu agresiflikle tabiki etçil beslenir. Ağzına sığabilecek bütün balıklara tehlike oluşturur. Tropikal akvaryumlara renk vermesi amaçlı genelde 1 adet beta koyulur. Eğer yanına koyduğunuz neon tetralar yada lepistesler varsa kesinlikle ağzına sığmayacak büyüklükte olmalıdır.
Protein ağırlıklı yemleri tercih etmeniz gerekse de tabi kiki iç parazit ve bload hastalığına yakalanmaması için kesinlikle bitkisel yemlerde verilmeli. Sonuçta insan yapımı olan bu yemler her ne kadar vitamin ve mineral yönünden zengin olsalar da yapay oldukları için pek sağlıklı olmazlar. Bu nedenle balığınıza gün aşırı dondurulmuş kan kurtlarından yahut olanağınız varsa artemia çıkarıp vermeniz sağlığı yönünden çok iyi olacaktır.
Bitkisel ağırlıklı olarak satılan çoğu yem, rengi yeşile boyanmış protein ağırlıklı yemler olabiliyor. Dolayısıyla güveneceğiniz kaliteli, bilenen ve kapalı kutularda satılan yemlerden almalısınız. Bu yalnızca balığınızın sağlığı için değil akvaryumun temiz kalabilmesi içinde mühimdir. Çünkü adi yemler suyun rengini değiştirir ve aşırı salınım yaparak suyun değerini bozar.
Beta Balığı Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Beta balıkları aslında akvaryumların en asgari koşullarına mücadele ederek yaşayabilseler de yinede bazı gereksinimleri tabi ki mevcuttur. Normal koşullarda alacağınız 2 litrelik bir kare beta akvaryumu bile onların yaşayabilmesi için yeterli olur. Çok fazla hareket etmediklerin gerçekten büyük akvaryumlar betalar için fuzuli bir masraf olur.
Ofisinizde yada evinizde bir beta akvaryumunuz varsa size 3-5 sene içinde misafirlik edebilir. Hayat standartları her ne kadar basit olsada gereksinimi olan rahatlığı bu kısa ömründe onlara vermelisiniz.
Beta balığı bakarken dikkat etmeniz gerekenleri şöyle sıralayabiliriz;
- Yeni bir beta aldıysanız ve evinizde dinlendirilmiş su yok ise balığınızın akvaryumunu içme suyu ile doldurun. Çeşme suyu yüksek derecede ağır metal ve klor içerdiği için balığınızı öldürebilir.
- Eğer ufak bir fanusta yada kare beta akvaryumunda besliyorsanız 3 günde bir yüzde 20 su değişimi yapmanız gerekir. Her ne kadar labirent solunumlu olup çok fazla su sirkülasyonuna ihtiyaçları olmasa da duran suyun içinde oluşabilecek zararlı bakteriler balığınızı hasta edebilir.
- Beta balığı için özel olarak üretilmiş protein ağırlıklı yemler kullanın. Ara sıra dondurulmuş gıda takviyeside uygulayabilirsiniz. Günde 2 kereden fazla yem vermeyin.
- Eğer akvaryumun suyunun bulanık olduğunu kafanızı yoruyorsanız, komple bir su değişimi yerine en fazla %50 su değişimi yapmanız, balığınızın akvaryum içinde alıştığı bakterilerin yok olmasını önüne geçer.
- Akvaryum tabanına koyacağınız boyalı taşlar ve salınım yapabilecek yapay dekorlar balığınızı bir süre sonra zehirlemeye başlar. Kesinlikle doğal dekorlar tercih edilmeli.
- Balığınız hasta ve siz çaresini bilmiyorsunuz. Akvaryum hobi sektöründe kendini ispatlamış adeta bu işin ustası diyebileceğimiz Akvaryum Kulübü çalışanlarından doğru ve net bilgiyi elde edebilirsiniz.
Beta Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?
Her ne kadar kendi cinsleri ile pek anlaşamasalar da betta balıkları bir çok tropikal tür ile birlikte yaşayabilmektedir. Lakin akvaryumda yine de yalnızca 1 adet beta balığı olmalıdır. Kendi türünün dişisi ile bile birlikte koysanız, eğer erkek kabul etmezse dişi balığınız için büyük bir sorun var demektir. Gün aşırı akvaryumda balıkların kaybolmasını istemiyorsanız, akvaryum içindeki diğer balıkların da beta balığınızın ağzına sığmayacak büyüklükte olmasına dikkat etmelisiniz.
beta balığınız ile birlikte başka balık türlerini aynı akvaryumda bakacaksanız, akvaryum hacminizin kaldırabileceği balık miktarından daha az balık sayısı olmalıdır. Agresif kişiliği ve avcı bir balık olan betta balığının akvaryumunuzda huzursuzluk çıkarmasını istemezsiniz.
Beta balığı ile birlikte beslenebilecek balıkları şöyle sıralayabiliriz;
- Melek balığı
- Moli balığı
- Plati balığı
- Kılıçkuyruk balığı
- Neon tetra balığı
- Lepistes balığı
Beta Balığı Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?
Betalarda cinsiyet ayrımı beta balığının dış görünüşe bakarak basit bir şekilde yapılabilir. Hemen hemen her balık türünde olduğu gibi betalarda da erkekler daha iri ve daha gösterişli renklere sahiptir.
Dişi Beta Balığı
Gövdeleri ve form renkleri her ne kadar erkek betaya yakın olsada görsel olarak hemen anlamanız olabilecek. Dişi betaların kuyruk kısmı ve alt yüzgeçleri daha ufak olur. Renkleri erkeklere göre daha soluktur. Akvaryum içinde daha çekingen duran dişi betalar, yanına herhangi bir beta atıldığı zaman sizi şaşırtacak derecede agresifleşebilir.
Erkek Beta Balığı
Erkek betalar tüm ihtişamları ile karşınızda. Muhteşem görselleri sizi dişisinden hemen ayrıt etmeye neden olacak. Tüm yüzgeçlerin kuyruk yapısında buluştuği, balığın kafasından bu yana oval bir görünüm kazandığı erkek betalar, farklı renkleri ve formalarıyla en fazla tercih edilen beta balıklarıdır. Bu güzel görünümün altında agresiflik olaması gerçekten enteresan…
Beta Balığı Fiyatları
Betalar hem üretim hane ortamında hemde evlerde üretilebildikleri için, ithal olmayan türlerini uygun fiyatlara bulmak kolay olur. Hobiciler yerli üretimden ziyade daha çok ithal olan beta balıklarına yöneliyor. Bunun nedenlerinin başında formları ve sağlık yönünden sağlam olmaları geliyor.
Ülkemizde dönem dönem piyasa şartlarına göre değişen beta fiyat aralıkları genelde 30-80 TL aralığında oluyor. Akvaryum üretim hanelerinde pet shoplardan daha uyguna bulabileceğiniz beta balığınız gibi birden çok balık alma hususunda buraları tercih edebilirsiniz.
Beta balığı üretmek kolay mıdır?
Ev mekanlarında da üretimi olabilecek olan beta balıklarını üretmek basittir. Tek dikkat etmeniz gereken dişi ve erkeği birbirine iyi alıştırabilmektir.
Beta balığı ne kadar yaşar?
Akvaryum koşullarında iyi bakılan bir beta balığı hemen hemen 6 sene yaşayabilir. Ömürleri sizin ona sunduğunuz yaşam değerine göre tabi ki değişir. Bu nedenle beta alacaksanız iyi bir araştırma yapmanız gerekir.
Beta balığı ne kadar büyür?
Beta balıkları erkekleri kuyrukları da dahil olmak üzere hemen hemen 6-8 cm arası boya ulaşabilir. Dişilerde kuyruk kısmı daha ufak olduğu için boyutlarıda daha ufak olacaktır.