Geçmişinde travma yaşayan bir köpek, bazı olumsuz davranışlar gösterecektir. Köpeklerde korku davranışları travmatik geçmişin en mühim belirtilerinden biri olma özelliğini taşır. Yine de köpeğinizi izleyip travmatik belirtler var mı belirleyebilirsiniz. Aşağıdaki davranışları çok fazla gösterip göstermediğine bakarak ona daha iyi biçimde yardım edebilirsiniz:
1. Köpeklerde korku davranışları olması
2. Bir yere saklanıyor ve oradan çıktıklarında agresif olması
3. Sahiplerini tırmalamaya çalışması
4. Değişik yerlere idrar yapması
5. Dokunulduğunda korkup kaçması
Yukarıda belirtmekte olduğumuz anormal durumlar karşısında köpeğinizi en yakın veteriner kliniğine götürmeniz gerekmektedir. Bu davranışlar size bazı ipuçları verecektir.
Köpeğinize Travmatik Geçmişi Unutturabilirsiniz
Duygusal travma yaşamış bir köpeği nasıl mutlu bir köpek haline getiririm? Diyorsanız, en mühimsi ona doğru yaklaşımı ve sevginizi göstermeniz olacaktır. Mümkünse, travmanın nedenini öğrenmeye çalışın, sahibi değişen köpek mi? Uzun süredir barınakta mı kalıyor? Terkedilmiş veya şiddet görmüş mü? Korkularının kaynağını bilmeniz ona yaklaşımınızda neye dikkat etmenizi de bilmenizi sağlayacaktır. Köpekler küser mi? Diye soruyorsanız, cevabımız evet olacaktır. Bu tür durumlarda ilk kez dikkat edeceğimiz davranışlar ve travmatik köpek için oluşturacağımız ortamlar nelerdir, bunları belirleyebiliriz.
Köpeğinizin Travmatik Geçmişini Unutturmak İçin Tavsiyeler
Olumsuz davranışları neyin tetiklediğini anlamaya, köpeğinizin beden dilini çözmeye çalışın. Sık sık esneme, bir anda hareketsiz kalma, normal dışında hızla hareket etme veya etrafında dönme gibi stres söyleyen hareketlere dikkat edin. Bu hareketleri tespit ettiğinizde, onu zorlamadan rahatlatmaya, dikkatini başka yere çekmeye veya onu mutlu edici bir davranış göstermeye dikkat edin. Ona bir yiyecek vermek, sevdiği bir oyuncağı göstermek işe yarayabilir.