Akvaryumunuzu canlı renkleriyle aydınlatan ve muhteşem görselliğiyle bilinen en popüler balıklar: Kardinal Tetra ve Neon Tetra. Bir ortamda etrafındakilerin dikkatini çeken bu iki balığı beslemesi de bakımı da kolay bir şekildetir. İkisi de barışçıl bir detaya sahiptir. Eğer bu balıkları beslemek istiyorsanız her balıkta olduğu gibi bu tür balıklar da siz sahipleri için bazı özel bakımları gerektirir.
İki balık türü de karakter özelliği olarak barışçıl olması ve fiziksel görünümlerinin hemen hemen birbirleriyle tıpa tıp benzer olmasının bunun yanında bazı değişikliklar içerir. Kardinal Tetra mı? Neon Tetra mı? İşte, ikisini birbirinden ayıran özellikler…
1. Fiziksel Görünüm Açısından Farklılıklar
İki balık türü de hemen hemen 1.5-2 civarı ve maksimum 4 cm uzunluğunda olup görünümleri yönünden da hemen hemen birbirinin aynısı gibi görünür. İkisi de olduğu akvaryuma göz alıcı bir görüntü sunar. Bu göz alıcı renkleri aracılığıyla etrafındakilere de dingin bir hava yaratır. Neon Tetralar, kırmızı, gümüş beyaz ve siyah renklerinde ve en fazla da kırmızı, mavi renklerinde karşınıza çıkabilir. Neon Tetralardaki kırmızılık kuyruktan karın kısmına kadar devam eder fakat Kardinal Tetralarda ise kırmızılık, hem daha göz alıcı hem de kuyruk bölümünden göz kısmına kadar devam eder. İki balık türünü söz konusu göz alıcılık farkıyla birbirinden ayırabilirsiniz.
2. Akvaryum Su Değerleri
Akvaryum PH değerleri, iki balık için de her ne kadar aşağı yukarı aynı olsa da hayatlarının tehlikeye girmemesi için bazı ufak detaylara rastlayabilirsiniz. Akvaryum su değerlerinin gösterilen ölçüde olması onların yumurtlama zamanlarını, sağlıklı yaşayıp büyümelerini etkiler. Çok sert suyu sevmezler. Yumuşak su onların sağlıklı büyümeleri için temel kriterdir. Kardinal Tetralar için PH değerleri, 4.5 ile 7.0 arası değişirken Neon Tetralar için bu değer 6.5 ve 7.0 arası olarak belirlenebilir. Eğer bu balık türlerini beslemek gibi bir düşünceniz varsa iki tür için de PH değerlerindeki hassaslığı sağlamanızda yarar var. Neon Tetralar, diğer tetralara göre daha hassas bir yapıya sahip olduğundan suyun sert olması onun strese girmesine neden olmaktadır. Neon Tetralar için su sertliği 2-10 dGH arası, Kardinal Tetralar için ise 2-8 dGH arası ayarlayabilirsiniz. Suyun sıcaklığı da Tetraların stresini tetikleyici bir etkendir. Kardinal Tetralar için 24-29 derece iken Neon Tetralar için bu sıcaklık 23-27 arası değişim gösterebilir.
3. Akvaryum Hacmi Ve Özellikleri
İki balık türünün de olduğu akvaryum, balıklarınızın rahat hareketi yönünden olabilecek olduğunca geniş olmasına ve strese girmemesi için de olabilecek olduğunca loş olmasına dikkat etmelisiniz. Minimum akvaryum büyüklüğü 40 litre olmalı fakat Kardinal Tetralar, bulundukları akvaryumdan kolay zıplayabildikleri için 80 litrelik bir akvaryum onlar için daha uygun bir tercih olur. Her hafta düzenli olarak su değişimi yapmaya özen göstermelisiniz. Eğer yaşayan balık sayısı yüksek ise balık miktarına göre su değiştirme miktarınızı da arttırabilirsiniz.
4. Beslenme Alışkanlıkları
Kardinal Tetralar, Neon Tetraların aksine hepçil de olsalar daha çok etçil beslenirler. Doğadaki böcek larvalarını, ufak omurgasızları ve hazır donmuş yiyecekleri tüketerek beslenirler. Lakin Kardinallere, fazla canlı yem vermemeye dikkat ediniz. Çünkü ardından vereceğiniz hazır yemi reddedebilir. Neonlar ise hepçil oldukları için doğadaki ufak omurgasızlar, böcek larvaları ve kan kurdu gibi hayvanlarla beslenebilirler. Neon Tetralar, büyük yemleri parçalamakta zorlandıkları için onları beslerken yemlerini ufalayarak verebilirsiniz.
5. Birlikte Yaşayabilecekleri Uyumlu Balıklar
Akvaryumunuzda tek tür balıklar olursa balığınız yüzmek istemeyecek kendini sürekli olarak sizden saklama ihtiyacı hissedecektir. Yüzmeleri için yanlarında iyi anlaşabildikleri ve kendi türleriyle uyumlu balıkların olmasına dikkat etmelisiniz. Kardinal Tetra ile uyumlu balıklar: Kalem balığı, balta balığı, ufak vatoz balığı, ufak rasboralar ve guramiler. Neon Tetra ile uyumlu balıklar: Vatoz balığı, çöpçü balığı, moli balığı, kırmızı kiraz karides.
İlginizi çekebilir : Canlı doğuran balıklar
6. Ortalama Yaşam Süreleri
Her türün ne kadar belirli bir yaşam süresi olsa dahi onların ömürlerini uzatmak sizin elinizde. Kardinal Tetralar, doğal yaşamlarında 1 sene kadar yaşayabilirken akvaryum ortamında doğru beslenme metotlarıyle bu süre 3 yıla kadar çıkarabilirsiniz. Neon Tetraların yaşam süreleri daha fazla olmasıyla dikkat çeker. Yaşam süreleri hemen hemen 5 senedir fakat iyi bakıldıklarında 10 yıla kadar yaşayabilirler.