Valee Çoban Köpeği korumalık, bekçilik, çobanlık sıfatlarıyla yüzsenelerdır varlığını sürdürmektedir. Bu özelliklerin yanında çok kuvvetli ve heybetli yapısından dolayı hayvancılık ve benzeri işlerle uğraşan insanlar aracılığıyla tercih edilmektedir. Eğitimleri için zaman ayrılması ve sabırlı olmak gerekmektedir. Her bir komut tekrar edilerek öğretilir. Bu ırkın sağlıklı ve huzurlu bir biçimde yaşamını sürdürmesi için geniş, ferah ve hayvanın rahatça dolaşabileceği ortamlar gerekir.
Sayfa İçindekiler
Temel Özellikleri
Valee Çoban Köpeğinin belirgin özellikleri birden fazladır. Bekçilik yaptığı zamanlarda görevini sessiz ve mülayim bir biçimde sürdürüp etrafı sürekli olarak gözlemler. Kolay kolay havlamaz. Geniş düzlükler, açık alanlar ve gezebileceği yerler onun tabiatına uygun olduğu için apartman yaşamı kesinlikle ona göre değildir. Küçük yaştan bu yana eğitilip sosyalleştirilmeleri gerekir. Bu köpeği sahiplenecek bireyler profesyonel olmalıdır.
Görünüşü ve Yapısı
Valee Çoban Köpeğinin görünüşü diğer köpeklere oranla büyük olan gövdesi ile bilinir. Tüyleri çift katmanlı ve sert bir haldedir. Tüyleri baya uzundur. Vücutlarının belirli yerlerinde lekeler olur. Genelde beyaz tüylere sahiptir. Burnu siyahtır. Yaklaşık 30 ile 45 kilogram içindedır. Boyu ise 50 ile 62 cm içinde değişir.
Karakter Özellikleri
Valee Çoban Köpeğinin kişiliği dikkatli, temkinli, gözlem kabiliyeti gelişmiş, çok zeki ve cesurdur. Soğuk ve sert iklimlere alışık olan yapıları bu duruma karşı normal bir tavır sergiler. İklim şartlarının zorlukları kolay kolay bu ırkı zorlamaz. Bu ırk yalnızca çoban köpekliği için değil koruma görevi yapması için de yetiştirilir. Kolay kolay sinirlenmez fakat gerektiği zamanlarda ve gerektiği şartlarda tepkisini göstermekten de çekinmez.
Bakımı
Valee Çoban Köpeğinin bakımı erken zamandan bu yana sıkı bir düzen içinde gerçekleştirilmelidir. Yavruluktan bu yana eğitilip sosyalleştirilmesi gerekir. Tırnakları uzadıkça kesilmeli, ihtiyaç duyuldukça yıkanmalıdır. Uzun tüyleri fırçalanmalı ve taranmalıdır. Tüy içindeki pislikler arındırılmalıdır.
Beslenme
Valee Çoban Köpeğinin beslenmesi kilo almaya meyilli olduğu için kontrol altında sağlanmalıdır. Diyabet yahut obezite riskine karşı öğünleri düzenlenmelidir. Boyutuna ve ırkına uygun mamalar dışında ev gıdaları verilmemelidir. Yağlı, şekerli ve pişmemiş gıdalar verilmemelidir. Suyu ve maması taze olmalıdır.