Akvaryum kurulumu besleyeceğiniz tür, barındırdığı ekipman, litre ve metraj büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Her ne kadar yukarıda saydığımız özelliklere göre farklı gereksinimler olsada her akvaryumda bulunması gereken temel ekipmanlar mevcuttur. Akvaryum kurulumu için gerekli malzemeler ;
- Besleyeceğiniz Balık Türü
- Akvaryum
- Filtre
- Isıtıcı
- Dekor
- Buhar camı
- Işıklandırma
Sayfa İçindekiler
Besleyeceğiniz Balık Türü
Bu hobiye yeni başlayanların en büyük hatası balık türü seçiminden önce akvaryum edinmeleri olmaktadır. Öncelikle balık türü belirlenmeli ve o türe uygun ekosistem koşullarına uygun akvaryum kurulumu yapılmalıdır. Her akvaryum canlısı aynı su ve akvaryum koşullarında yaşayamaz.
Misal verilecek olursa tropikal balık çeşitlerinden hoşlanıyorsunuz. Tropikal balıkların ayrıntı kısmını araştırıp, akvaryum koşullarını onların yaşayabileceği en uygun düzeye getirmek hem görsel yönünden sizin için iyi olacaktır hem de balıkların sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
Akvaryum
Balık türünü seçtiniz artık yapmanız geren şey o türe uygun büyüklükte bir akvaryum edinmektir. Akvaryumun büyüklüğü ve litresi besleyeceğiniz balık için uygun olmalıdır. Amerikan ciklet türleri 25-30 cm arası büyüklüklere ulaşabildiği için en az 300 litre bir akvaryum gerekmekte. Malavi türleri 10-15 cm arası büyüklüğe ulaşabildiği için en az 200 litre bir akvaryumda beslenmeli. Tropikal türleri çok büyüyen balıklar olmadığı için daha ufak litreli yani 60-100 litre arası bir akvaryum yeterli olacaktır.
Filtre
Akvaryumun temizliği, balıkların sağlıklı olarak yaşayabilmesi, seyir zevkinin yüksekliği ve periyodik temizlik yönünden kolay olabilmesi için akvaryumların vaz geçilmezi filtrelerdir. Akvaryumların büyüklüğü ve litresine göre, beslediğiniz balık türüne göre filtrasyon ihtiyacıda değişmektedir.
Filtre çeşitleri iç filtre, dış filtre ve sump filtrelerdir. Dış filtreler sepetlerden meydana gelir. 200-300 litre ve üzeri akvaryumlar için idealdir. İç filtreler genelde su sirkülasyonunu akvaryum içinde sağlar. 15 litreden 60 litreye kadar kullanılabilir. Daha büyük litreli akvaryumlarda bakteri tutucu ve partikül tutma özelliği olduğu için ana filtreye destek amaçlı da kullanılmaktadır.
Isıtıcı
Isıtıcılar bir akvaryum için olmazsa olmazdır. Sadece balığın sağlığı yönünden değil herhangi bir hastalık durumunda ilk kullanacağımız ekipman olacaktır. Akvaryum boylarına göre ısıtma gücü değişen ısıtıcıların birden çok markası bulunmaktadır.
Ülkemizde en fazla tercih edilen birden çok şeyde olduğu gibi Alman markalı ısıtıcılar olmuştur. İlk zamanlar ısıtıcılarda rezistans yer almıyordu ve hobiciler maliyet azaltmak için ısıtıcı kullanmaktan kaçınmışlardır. Günümüzde gayet şık tasarımlı ve rezistanslı ısıtıcılar bulmak olabilecekdür.
Besleyeceğiniz balık türüne göre ısıtıcınızın sıcaklığını ayarlamanız gerekmektedir. Tropikal balıklar 26-28 derece , ciklet türleri 26-30 derece su sıcaklığında ideal yaşamını sürdürmektedirler. Ülkemizin genelinde yaz aylarında sıcaklığın artışına bağlı olarak ısıtıcı kullanımı gerekmemektedir. Lakin klimalı mekanlarda ve oda sıcaklığının sürekli olarak değiştiği mekanlarda kesinlikle ısıtıcı kullanılmalıdır. Ani ısı değişimleri balığınızı olumsuz etkileyecektir.
Dekor
Akvaryum dekor seçimi her aşamanın olduğu gibi çok mühim bir husustur. Balık türünüze göre akvaryumunuzun dekor tasarımını yapmanız gerekmektedir. Filtrenin performansını etkilemeyecek, balıklarınızın ekosistemine uygun ve tabiki görsellik yönünden da akvaryumunuza uygun olarak seçmeniz gerekmektedir. Bitkili bir akvaryum tropikal türlerine uygunken amerikan ve malawi cinsi balıklarınız için uygun değildir.
Akvaryum dekorunuzu elinizden geldiği kadar doğal malzemeler seçerek oluşturmalısınız. Yapay bitkiler ve boyalı taşlar akvaryumunuza başta zarar vermese de bir süre sonra salınım yapacaklardır. Balıklarınızın sağlığı yönünden akvaristler aracılığıyla kesinlikle önerilmemektedir. Doğal taşlar ve canlı bitkiler akvaryumunuzu hem daha daha iyi bir hale getirir hemde akvaryum içindeki dengeyi korur.
Akvaryum dekorlarında en fazla kullanılan malzemelerden biride arka planlardır. Hemen hemen tüm pet shoplarda bir çok değişik desen ve renkte bulacaksınızdır.
Buhar Camı
İsminden de anlaşılacağı gibi buhar camı akvaryumlar için mühim bir gereksinimdir. Sıcaklığı sabit tutma, akvaryumun içine herhangi bir şey düşürme ihtimali ve balıkların akvaryum içinden atlayıp ölmesini engellemek maksadıyla kullanılır. Özellikle kış aylarında maliyet tasarrufu yönünden mühimdir. Her akvaryumda bulundurulması akvaristlerin vazgeçilmez tavsiyesidir.
Buhar camının bir başka özelliğide akvaryum kokusunun odaya yayılmasını önler. Bakterisi iyi oturmuş bir akvaryumun kokusu olmaz fakat nem olarak rahatsız edici olabilir. Bütün bunların önüne geçmek için buhar camının kullanılması gerekmektedir.
İsmi buhar camı olmasına rağmen cam kullanmak şart değildir. Suya karşı dayanıklılığı ve saydamlığı yüksek olduğu için daha çok cam malzeme kullanılır. Akvaryumun üstünü kapatacak salınım yapmayacak bir pilexi yada şeffaf ve çok hafif olmayan sert bir malzeme de kullanılabilir.
Işıklandırma
Akvaryum ışıklandırması genelde hobicilerin göz zevkine uygun olarak seçtiği bir aksesuar olarak kullanılsa da akvaryum bitkileri ve balıkların gelişimi yönünden da çok mühimdir. Özellikle bitili akvaryumlarda kuvvetli ışıklandırmalar kullanılmalıdır.
Yüksek voltajlı ışıklar akvaryum içindeki alg popülasyonunu etkiler. Çoğalan alg popülasyonu akvaryum içindeki oksijen üretimini %300 e kadar arttırır. Güzel bir havalandırma bu sorunun önüne geçebilir.
Yüksek voltajlı ışıklandırmanın bir başka dezavantajı ise karanlık ve puslu su seven amerikan ciklet türlerini yada moonster türlerini strese sokabilir. Balık stresteyken yem yemeyebilir ve ani hareketlere aşırı tepki gösterebilir. Balığınızın sağlığı yönünden uygun bir ışıklandırma seçmeniz de mühimdir.
Işıklandırma kullanan hobicilerin bir diğer rahatsız olduğu konu yosunlaşmadır. Işığınızın rengi, voltajı ve açık kalma süresi yosun oluşumunu ve popülasyonunu etkileyecektir. Yosun oluşumunda temizlik yosun engelleyici ilaçlarla yada süngerle yapılabilir. Akvaristler süngerle temizliği önermektedirler.
Akvaryumdaki canlılara ihtiyaç duydukları aydınlatmayı sağlamak maksadıyla ışıkların günde 10-12 saat açık tutulması yeterli gelmektedir. Bu rutini kontrol etmek için bir zamanlayıcı kontrolü kullanılabilir.